سلیاک چیست؟

سلیاک چیست؟

سلیاک یک بیماری خودایمنی است که یک درصد از افراد جامعه بدان مبتلا هستند و
فرد مبتلا نسبت به پروتئین موجود در گندم بنام گلوتن حساسیت دارد و
در صورت مصرف آن در مواد غذایی بدن تولید انتی بادی علیه خود میکند و باعث آسیب پرزهای روده ای میشود و
جذب مواد غذایی و ویتامین ها و آهن و ریز مغذی ها دچار مشکل میگردد و
عوارض جدی مثل کم خونی- پوکی استخوان – تشنج – ریزش مو و…. را بدنبال خواهد داشت.
مضافا بر اینکه شانس سرطان و لنفوم روده باریک افزایش خواهد یافت .
این پروتئین علاوه بر گندم در جو و چاودار نیز یافت میشود.

علایم شایع

در این بیماران میتواند بشکل اسهال مزمن – نفخ- سرو صدای شکم – تهوع – کاهش وزن – کم خونی فقر اهن –
عدم وزن گیری مناسب در کودکان یا در بیماری پیشرفته علایم ناشی از عوارض بیماری مثل تشنج – پوکی استخوان –
گرفتکی عضلات – کاهش درصد هوشی – اختلال یادگیری – اختلال عملکرد کبد و تیرویید …. باشد.

راه تشخیص

این بیماری پس از شک بالینی انجام تست سرولوژیک در خون و در صورت مثبت شدن ،انجام اندوسکپی و نمونه برداری از اثنی عشر می باشد.
مواد غذایی ممنوعه برای بیماران سلیاکی شامل:
انواع نان ، نان خشک، باگت، نان سفید و سیاه
انواع ماکارونی ، اسپاگتی
انواع کیک و بیسکویت و کلوچه ها
کلیه گوشت های کنسرو شده ، سوسیس و کالباس و گوشت های فراوری شده
سوپ های آماده
سس سفید ، سس گوجه فرنگی، و سس هایی که در رستورانها عرضه میشود
کباب کوبیده رستورانها، کتلت ، شنسیل گوشت و مرغ
فرنی تهیه شده با نشاسته گندم یا آردهای ممنوعه
قهوه فوری ، نسکافه ، شیر شکلات
کلیه شیرینی های تهیه شده با آرد گندم ، گز ، سوهان ، حلوا ، ترحلوا، شکلات ، و بعضی انواع آب نبات
انواع مواد غذایی کنسرو شده
کشک ، مارگارین ، شکر قهوه ای ، آجیل های بو داده شده
به علاوه گلوتن ممکن است در برخی از داروها ، محصولات آرایشی نیز وجود داشته باشد لذا لازم است حتما برچسب آن مطالعه شود.

سلیاک

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *