بیماری سلیاک

بیماری سلیاک یا اسپروی سلیاک یک اختلال خودایمنی روده باریک با زمینه ژنتیکی ارثی است.
در این بیماری گوارشی پرزهای روده باریک آسیب دیده و در جذب مواد اختلال دارد.
در صورتیکه بیماران مبتلا به سلیاک پروتئینی از دسته گلوتن (gliadin) که در برخی از غلات مانند گندم، جو، چاودار و گاهجوی دوسر وجود دارد را مصرف کنند دچار
علایم عدم تحمل می شوند.

ظاهرا ورود گلوتن به سلولهای پرزهای روده موجب پاسخ سیستم ایمنی می شود. واکنش التهابی ایجاد
شده موجب تحلیل پرزهای روده (villous atrophy) وکاهش فعالیت آنزیمهای روده می شود. چون بخش عمده ای از جذب مواد غذایی در روده در پرزهای
روده انجام می گیرد تخریب پرزها موجب سوء جذب می شود.

اغلب موارد بیماری سلیاک، ژنتیکی هستند. بیماری سلیاک واگیردار یا سرطانی نیست . این بیماری
معمولا به هنگام دوران شیرخوارگی یا اوایل کودکی دو هفتگی تا یک سالگی آغاز می شود.
امکان دارد علایم هنگامی ظاهر شوند که کودک اول بار شروع به خوردن غذاهای حاوی گلوتن می کند
در بزرگسالان، علایم ممکن است به تدریج و در عرض چند ماه یا حتی چند سال پدیدار شوند.
شیوع سلیاک در اروپا یک در پانصد است. دراستان تهران نیز ۷۲۵ مبتلا به این بیماری شناسایی
شده اند.
بیماری سلیاک هم چنین به نام های اسپروی غیر حاره ای و آنتروپاتی حساس به گلوتن هم نامیده می شود.

Capture1 300x226 - بیماری سلیاک

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *